Miljöläxa

Detta är då min miljöläxa, som jag skulle blogga ut. om ni skulle läsa den komentera gärna. Även om det skulle stå "jag fattar inte".


Vad händer när vi skövlar ner regnskogen?

  

För 100 år sedan var regnskogen mer än dubbelt så stor jämfört med idag.

Regnskogen breder ut sig över ca 7 % av jordens yta, men varje år avverkas skogen med ca 1-2 % (över 160 000 km²). Den största delen av regnskog som finns kvar idag är utspridd runt ekvatorn i Syd- och Mellanamerika, indo- malaysiska regionen och Centralafrika.


 Träden i dessa områden är anpassade efter ett regnigt klimat. Huggs träden ner lämnas en stor plats utan skydd från regn. När det sedan regnar kraftigt kommer jorden bli mättad och många näringsämnen och andra saker som ligger på ytan kommer att rinna iväg med regnet och det kommer inte att växa några nya träd på platsen där de höggs ner.

 Många djur som lever i skogarna drabbas också. Deras bon försvinner och de trycks ihop på en mindre yta hela tiden. Skyddet som träden gav är också borta.


 Träd och växter är de som omvandlar koldioxid till syre, men så mycket koldioxid vi släpper ut idag kan träden inte ta upp. En stor del åker istället ut och bidrar till växthuseffekten. Att hugga ner skogarna och utan att låta dem växa upp gör det svårare för naturen att ta hand om våra utsläpp.


Men vad används träden och marken till efter dem sågats ner?

Träden används bland annat till att bygga möbler. För att veta att man inte köpt möbler som sågats ner illegalt kan man köpa FSC-märkta möbler som är en garanti till att det hela har gått rätt till.

 Från regnskogen har man även tillgång till mängder av växter som många används till mediciner, både som folkmediciner och naturläkemedel. Problemet är att dessa ting måste färdas lång för att komma till västvärlden och det tar på miljön, och även så blir många fler växter idag utrotningshotade och minskar vilket gör att befolkningen i dessa områden får färdas längre för att kunna samla in de växter de behöver.


RSS 2.0